Home » Blog » Euro do športu ušetrí štyri eurá v zdravotníctve

Euro do športu ušetrí štyri eurá v zdravotníctve

ŠPORTOVÉ KLUBY V TRNAVE

Platenie za parkovanie bez garancie, že bude kde zaparkovať. Parkovací automat v zákaze zastavenia, ktorý spôsobuje takmer neriešiteľnú dilemu. Cyklochodník, pri ktorom sa zabudlo na chodcov. Absurdných situácii v Trnave sa našlo hneď niekoľko..

Rozlišujeme štyri úrovne športu: vrcholový (profesionálny), výkonnostný (amatérsky), rekreačný a fanúšikovský. Väčšina obyvateľov nášho mesta sa minimálne v jednej úrovni určite nájde. Na rekreačnej úrovni v dnešnej dobe je v Trnave rozšírený najmä individuálny šport ako beh, cyklistika, rýchla chôdza „Nordic Walking“, korčuľovanie na kolieskových korčuliach, prípadne tenis. Netreba zabúdať ani na aspekt fanúšikovský. Pre skalného fanúšika svojho obľúbeného športu a klubu je každý zápas doslova spoločenská udalosť. Podobne ako pri návšteve kina alebo divadelného predstavenia aj športoví priaznivci majú svoj rituál pred aj po skončení športového podujatia.

Organizovane, či už na vrcholovej alebo výkonnostnej úrovni, sa dá v Trnave športovať v športových kluboch, a to v individuálnych i v kolektívnych športoch. Poďakovanie patrí všetkým zainteresovaným. V dobe pandémie je problematický nielen tréningový proces, ale aj organizácia zápasov, resp. súťaží. Paradoxne práve v tejto ťažkej dobe viaceré kluby hlásia nárast počtu nových záujemcov o šport.

V dobe pandémie je problematický nielen tréningový proces, ale aj organizácia zápasov, resp. súťaží.

V rámci tohto článku chceme predstaviť väčšiu časť klubov v Trnave, v ktorých deti aj dospelí môžu športovať. Aj v našom meste dominuje futbal. FC Spartak Trnava je v rámci neho svojou históriou a výsledkami najúspešnejší. Na budúci rok oslávi 100 rokov existencie. Počas nich vyhral množstvo trofejí a vychoval veľa úspešných reprezentantov našej krajiny. Okrem momentálne úspešného ligového A-mužstva má v súťažiach kompletnú pyramídu od U6 až po U19. Kategória U19 je aktuálne stále reálne v hre o titul v najvyššej dorasteneckej futbalovej súťaži. V klube je futbalové A-družstvo žien a taktiež mládežnícke dievčenské futbalové družstvá WU11, WU13, WU15 a WU19. Tradične veľmi kvalitnú prácu s mládežou odvádzajú vo futbalovom klube Lokomotíva Trnava, úspešný reštart zaznamenal aj futbalový klub AŠK Slávia. Taktiež futbalovému oddielu ŠK Modranka sa okrem rozvoja futbalovej mládeže celkom úspešne darí aj v súťaži A-mužstva mužov.

Najväčší počet aktívnych členov (cez 1000) má v našom meste Asociácia športových klubov Slávia Trnava, ktorá združuje tieto športy: atletika, judo, futbal, tenis, bedminton, nohejbal, ženský a mužský basketbal. Atletický klub AŠK Slávia Trnava patrí medzi najúspešnejšie s týmto zameraním na Slovensku. Vychováva mládežnícke talenty, ktoré majú pozoruhodné výsledky na podujatiach doma aj v zahraničí. Na tohtoročných atletických halových majstrovstvách sveta v srbskom Belehrade bol v nominácii atlét Franklin Henry, ktorý je členom trnavskej Slávie.

Na to, že Trnava je krajské mesto, jeden klub na extraligu v halovom loptovom športe je veľmi málo.

V súčasnosti jediný klub reprezentujúci Trnavu v halovom loptovom športe v extralige žien je volejbalový oddiel Hit Trnava. Domáce zápasy, ak je to možné, hráva v mestskej športovej hale. Na to, že Trnava je krajské mesto, jeden klub na extraligu v halovom loptovom športe je veľmi málo. Kde sú tie časy, keď pravidelne v nedeľu dopoludnia preplnená mestská športová hala fandila hádzanárom Lokomotívy Trnava, ktorá vtedy hrávala federálnu celoštátnu ligu a neskôr slovenskú extraligu. Hit Trnava okrem kategórie žien má aj mládežnícke dievčenské kategórie, mužskú a chlapčenské kategórie. Najbližšie k tomu, aby pribudla v Trnave extraliga, majú obe zložky basketbalu, ženská aj mužská. Ženský basketbalový klub BK AŠK Slávia Trnava aj mužský basketbalový klub MBK AŠK Slávia Trnava majú v súťažiach riadených Slovenskou basketbalovou asociáciou kompletnú mládežnícku pyramídu od kategórií U11 až po U19. Dievčatá BK AŠK Slávia Trnava boli niekoľkokrát vo svojich kategóriách majsterkami Slovenska.

Trnava pre každého - športové kluby - euro do športu - basketbal

Zázemie a potenciál obidva basketbalové kluby na extraligu majú, problémom je športová infraštruktúra, nedostatočné tréningové a hlavne zápasové možnosti. Súťaž ako je extraliga treba hrať vo vyhovujúcej športovej hale. Mestská športová hala ako jediná v Trnave tieto podmienky zatiaľ spĺňa. Problémom bolo, že nie vždy cez víkend, kedy sa najčastejšie hrávajú basketbalové extraligové zápasy, bola k dispozícii pre športové podujatia. V súčasnosti vidieť zlepšenie v tom, že počas víkendov tu môžu športové kluby hrať majstrovské zápasy. Možno je to aj tým, že v tejto pandemickej dobe niektoré podujatia iného ako športového charakteru sa jednoducho nekonajú; rád by som sa však mýlil.

Cez víkendy, kedy sa najčastejšie hrávajú basketbalové extraligové zápasy, mestská športová hala organizovala iné podujatia.

Hádzaná v Trnave nezanikla vďaka hádzanárskym oddielom HBC Trnava (chlapci) a ŠK Trnava-Modranka (dievčatá). Pevne veríme, že niekdajší úspešní hádzanári Lokomotívy Trnava budú mať nasledovníkov.

V súčasnosti v Trnave zažíva renesanciu hokej v podaní klubu HK Gladiators. A-tím sa v slovenskej hokejovej lige v tejto sezóne prebojoval do play-off, kde chcel výsledkami prekvapiť fanúšikov a hokejovú verejnosť. V klube sa vzorne venujú výchove hokejovej mládeže; svedčí o tom skutočnosť, že majú vybudovanú pyramídu od prípraviek až po juniorov.

Trnava pre každého - športové kluby - euro do športu - hokej

V roku 2021 sa naplnilo 70 rokov kolkárskeho športu v Trnave. Pre mnohých je to šport neznámy, ale z hľadiska trnavskej histórie ho treba spomenúť. V kolkárskej extralige v súčasnosti pôsobí A-družstvo kolkárskeho klubu ŠK Modranka. Okrem neho klub má aj B-družstvo a družstvo dorastencov. Vďaka patrí zanieteným funkcionárom klubu aj ich predchodcom, ktorí sa pričinili o športové úspechy kolkárov a rozvoj kolkárskeho športu v rámci mesta, regiónu, Slovenska a tiež aj na me-dzi-národnej úrovni na Maj-strovstvách sveta a medzinárodných pohároch, ako sú Svetový pohár družstiev a jednotlivcov, Európsky pohár či NBC pohár.

(pokračovanie nabudúce)

Trvava pre každého - Ján Jobb
Ján Jobb